Oedeemtherapie

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht. Dit is het vocht in ons lichaam dat niet direct via de bloedvaten wordt afgevoerd maar via het lymfestelsel. Via de lymfeknopen komt het weer in de bloedbaan terecht. Aan het dikker worden van bijvoorbeeld uw arm of uw been merkt u dat lymfevocht zich ophoopt. Vaak voelt uw arm of been ook zwaarder aan. Lymfoedeem kan ontstaan door een operatie waarbij de lymfeknopen worden verwijderd. Dit komt vaak voor bij een operatie voor borstkanker of een andere soort kanker.

Lymfoedeem kan ook spontaan ontstaan. Meestal gebeurt dit rond de pubertijd. Een klein wondje kan dan voldoende zijn. Wij spreken dan over primair lymfoedeem en in dit geval is het lymfestelsel onvoldoende aangelegd. In sommige gevallen is dit genetisch bepaald. De therapie is voor beide groepen patiënten hetzelfde.

Een adequate behandeling is belangrijk omdat lymfoedeem de neiging heeft continu toe te nemen. Ook wordt de kans op een slechte genezing van wondjes en het ontsteken van de huid groter als lymfoedeem niet wordt behandeld.

Behandelprincipes van de lymfdrainage

De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van manuele lymfdrainage, compressietherapie, oefentherapie en voorlichting/advies:

Toepassing lymfdrainage

Lymfdrainage kan toegepast worden bij alle aandoeningen waarbij oedeem een rol speelt, zoals: