Oedeemtherapie
Manuele Lymfdrainage (oedeemtherapie)
Manuele lymfdrainage, ook wel oedeemtherapie genoemd, is een behandeling die binnen de fysiotherapie wordt uitgevoerd door een hiervoor opgeleide en geregistreerde oedeemtherapeut(e).
Binnen de Praktijk voor Fysiotherapie Liendertseweg wordt deze behandeling toegepast door Mw. Marja Coenen-Weustenenk.
Wat is lymfoedeem en hoe ontstaat het.
Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Dit is een gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.
Lymfoedeem ontstaat vaak geleidelijk en kan een chronisch karakter krijgen.
Er wordt onderscheid gemaakt in primair en secundair lymfoedeem.
Primair lymfoedeem:
Lymfoedeem kan aangeboren zijn, men spreekt dan van primair lymfoedeem. Vanaf de geboorte zijn er minder lymfbanen aanwezig, waardoor er op latere leeftijd oedeem kan ontstaan.
Secundair lymfoedeem:
Men spreekt van secundair lymfoedeem als het oedeem een gevolg is van een beschadiging van de lymfvaten en/of lymfklieren. Dit kan bijv. gebeuren na een operatie waarbij de lymfklieren verwijderd zijn, bekend zijn het arm-lymfoedeem na een borstoperatie met okselklierverwijdering of het been-lymfoedeem na bijv. een gynaecologische operatie.
Patiënten die na een operatie radiotherapie en/of chemotherapie ondergaan hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem. Lymfoedeem kan ook nog jaren na de operatie ontstaan.
Meest voorkomende klachten bij lymfoedeem.
De meest voorkomende klachten bij lymfoedeem zijn zwelling, pijn, vermoeidheid, gespannen en zwaar gevoel. Bewegingsbeperking is ook een veel voorkomende klacht.
De behandeling van lymfoedeem.
De behandeling is voornamelijk gericht op: omvangvermindering, functieverbetering, spanningsafname, pijnvermindering en afname van infectiekans.
De behandeleffecten zijn afhankelijk van de oorzaak, duur en ernst van het oedeem.
De fysiotherapeutische behandelmogelijkheden voor lymfoedeem bestaan uit:
-
voorlichting/adviezen
-
manuele lymfdrainage/oedeemtherapie in combinatie met zwachtelen
-
oefentherapie
-
ademhalings- en ontspanningsoefeningen
-
het begeleiden bij het laten aanmeten van een elastische kous. Dit is gebruikelijk bij de behandeling van lymfoedeem indien een stabiele situatie is ontstaan.
-
medical taping: een specifiek tape methode die de circulatie in de huid kan verbeteren en de lymfafvoer kan bevorderen. Tevens kan deze medical taping ingezet worden ter mobilisering van de huid en littekens
De behandeling vindt plaats op verwijzing van een arts en wordt volledig vergoed door alle ziektekostenverzekeraars.