ClaudicatioNet

Onze praktijk is aangesloten bij het ClaudicatioNet. Dat betekent dat patiënten met claudicatio intermittens/ “etalagebenen” bij fysiotherapiepraktijk Liendertseweg terecht kunnen voor een gespecialiseerde fysiotherapeutische behandeling. ClaudicatioNet is een zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. ClaudicatioNet streeft naar hoogwaardige zorg voor alle patiënten met perifeer vaatlijden in Nederland en stimuleert goede samenwerking tussen specialisten.

Claudicatio intermittens wordt veroorzaakt door een doorbloedingsprobleem in de benen als gevolg van slagaderverkalking ofwel atherosclerose. Door deze verkalking wordt het bloedvat steeds nauwer; de doorbloeding gaat steeds verder achteruit en geleidelijk aan ontstaan er steeds meer klachten. Zo treden de klachten vaak op tijdens het wandelen, waarbij de loopafstand steeds verder wordt beperkt. Mensen met “etalagebenen” moeten regelmatig na een stuk lopen even stilstaan om de pijn uit de benen te laten wegtrekken.

De behandeling van claudicatio intermittens kan conservatief of operatief. De fysiotherapeut is intensief betrokken bij de conservatieve behandeling. De fysiotherapeutische begeleiding bestaat uit onder andere gesuperviseerde looptraining, verbeteren van het looppatroon, leefstijl-coaching en verbeteren van het inspanningsvermogen. Er is aangetoond dat een fysiotherapeutische behandeling, waarbij patiënten gestimuleerd worden veel te lopen, leidt tot een verbetering van de loopafstand. Door middel van looptraining worden er nieuwe bloedvaten gevormd in de benen. Dit zorgt voor een nieuwe bloedtoevoer naar de spieren. Daarnaast is de doorbloeding van het been te verbeteren door te stoppen met roken, verlagen van het cholesterol en een actieve levensstijl. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de maximale pijnvrije loopafstand na looptherapie duidelijk verbeterd (tot 210%).

Binnen de praktijk begeleidt Mirjam de Boer  patiënten met claudicatio intermittens/ “etalagebenen”. Voor meer informatie kunt u de praktijk bellen (033 4721282) of gaan naar www.claudicationet.nl.