Bekkenfysiotherapie

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Bekkenfysiotherapeuten zijn opgeleid in onderzoek, preventie en behandeling van bekkenbodemfunctiestoornissen en bekkenpijn. Deze klachten komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor.

Binnen onze praktijk is reeds jarenlang ervaring op het gebied van de behandeling van bekkenproblematiek. Na de initiële opleiding fysiotherapie heeft Vera Roest aanvullende opleidingen op het gebied van bekkenfysiotherapie gevolgd. Sinds januari 2008 is zij geregistreerd als bekkenfysiotherapeut in het kwaliteitsregister KNGF. Tevens is zij aangesloten bij de NVFB (De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en pre- en postpartum gezondheidszorg).

Wat kan de bekkenfysiotherapeut voor u doen?

De bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met het voorkomen (door voorlichting en begeleiding) en behandelen van onderstaande klachten:

Wat gebeurt er tijdens de behandeling bij een bekkenfysiotherapeut?

Tijdens een uitgebreid vraaggesprek en fysiotherapeutisch onderzoek wordt eerst gezocht naar de oorzaak van uw probleem. Soms is het zinvol om een aanvullend inwendig onderzoek te doen om de functie van de bekkenbodemspieren nader te beoordelen. Bij een zwangerschap of als u persoonlijk bezwaar heeft, wordt er géén inwendig onderzoek verricht.

Als alle gegevens van de intake en het onderzoek op een rijtje staan, wordt samen met u een behandelplan opgesteld. Daarin krijgt u informatie over de oorzaak en het gevolg van uw klacht. Daarnaast krijgt u een persoonlijk advies over onder andere ademhaling en ontspanning, houding en beweging, toiletgedrag, drinken en voeding, aangevuld met oefeningen en/of training.

U leert de spieren rond het bekken te herkennen en optimaal te gebruiken, zodat de bekkenbodem en de omliggende spieren (weer) een samenwerkend geheel worden.

Tijdens de behandeling kan in overleg met u gebruik gemaakt worden van speciale oefenhulpmiddelen of apparatuur, zoals vaginale/ rectale ballontherapie, myofeedback en elektrostimulatie. Wanneer één van deze therapievormen een meerwaarde heeft voor uw behandeling, krijgt u vooraf uitgebreid informatie hierover en wordt uw toestemming gevraagd.

Het aantal behandelingen dat nodig is hangt af van de soort en ernst van de klacht.

Zonder verwijzing naar de bekkenfysiotherapeut

De behandeling van de bekkenfysiotherapeut vindt doorgaans plaats op verwijzing van de huisarts of specialist (bijvoorbeeld uroloog, gynaecoloog, maag-lever-darm arts, revalidatiearts of verloskundige). Sinds 01-01-2006 kunt u ook rechtstreeks zonder verwijzing een afspraak maken bij de bekkenfysiotherapeut.